Hoe verhuizen van datacenter?

Een veel gestelde vraag die ik in de afgelopen jaren ben tegengekomen is de vraag: “Maar hoe krijgen wij onze spullenboel van locatie A naar locatie B”. Voor veel bedrijven zonder ICT Specialisten is dit al snel een reden om maar bij hun huidige leverancier te blijven ook al zijn ze ontevreden. Dit is de reden waarom ServerFIX het voor haar klanten makkelijk wilt maken om te migreren tussen datacenters. Het is allereerst belangrijk om alles goed in kaart te brengen en een stappenplan te maken. Met de volgende stappen kun u meteen vooruit met het plannen van uw server migraties.

Stap 1) Zoek een externe migratie partner
Wat heel belangrijk is dat u de juiste migratie partner zoekt. U wilt immers dat de hardware in takt blijft en er geen complicaties ontstaan met bestanden. Een goede migratiepartner zal tevens onderstaande stappen samen met u uitvoeren. Het is dus belangrijk om een partner te kiezen die zorgvuldig, maar ook snel te werk gaat. U hoeft niet perse een bedrijf in de buurt te zoeken. Er zijn in Nederland meerdere externe migratie/verhuis bedrijven die zich specialiseren in hardware migratie/verhuizing zoals ServerFIX.

Stap 2) Maak een inventarisatielijst
Het is heel belangrijk om voor handen te hebben welke hardware u precies bezit, welke hardware u nog nodig hebt en welke EOL/niet meer bruikbaar is of bijvoorbeeld twee servers naar één enkele server gemigreerd kunnen worden. Maak dus meteen gebruik van een migratiemoment om uw hardware benodigdheden nog eens onder de loep te nemen. Wie weet kan uw migratie u nog extra geld opleveren aangezien u misschien minder ruimte nodig heeft dan u in eerste instantie nodig had. Neem dus even de tijd om een inventarisatielijst te maken en bespreek dit met de partij welke de verhuizing voor u doet. Heeft u geen externe partij die de verhuizing voor u gaat doen? Bespreek de lijst dan goed met degene die de verhuizing voor u gaat uitvoeren. Zorg er voor dat de hardware die nog gebruikt moet worden ook daadwerkelijk wordt verhuisd. Het is misschien een open deur maar het gebeurd vaak genoeg dat er bepaalde servers worden vergeten.

Stap 3) Migratie met of zonder downtime?
Als u mission-critical applicaties zelf host en u geen enkele downtime wilt permitteren met een migratie, dan kunt u samen met de partij welke de verhuizing voor u uit handen neemt overleggen om eest een “live” migratie naar een tijdelijke “cloud” omgeving te starten en deze later restoren naar de huidige servers als deze in de nieuwe locatie online zijn gebracht. Hier zullen echter wel vaak extra kosten bij komen kijken. Kunt u het bijvoorbeeld wel permitteren om 1-2uur geen gebruik te kunnen maken van uw servers, dan adviseren wij altijd om te kiezen voor een niet “live” migratie.

Stap 4) Label de hardware
Misschien klinkt het cliche maar uw hardware even beplakken met een label en dit noteren kan u van een hoop narigheid redden. Op deze manier kan degene die de migratie voor u uitvoert direct zien welke server het betreft en waar deze server geplaatst moet worden. Immers, u kunt aan de buitenkant van een server moeilijk zien welke data er op staat. Zeker in het geval als er veel dezelfde servers gebruikt worden. Dit maakt het verhuizen dus veel efficiënter als u labels gebruikt voor op de servers.

Stap 5) Verhuis de hardware
Last but not least komt u bij de laatste stap; het daadwerkelijk verhuizen van de hardware. Zorg er voor de de nieuwe locatie gereed is voor gebruik. Test van tevoren nog even de verbindingen of alles werkt en A/B stroom testen en start daarna de fysieke verhuizing. Dit is de laatste stap in de verhuizing. Als u een externe partij inhuurt regelt deze voor u verder de rest. Deze zal er voor zorgen dat uw servers gemonteerd worden in het nieuwe datacenter en zorgen er voor dat deze zonder problemen weer worden opgestart.

Heeft u middels dit blog artikel toch nog wat vragen betreft server migratie? Neem dan meteen contact met ons op. Wij staan 24×7 voor u klaar. U kunt ons bereiken op de volgende contact pagina.